Зелена економіка на засадах соціальної відповідальності: екстерналії та детермінанти розвитку - Пшибельський, Володимир Володимирович (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
У статті розглянуто концептуальні засади зеленої економіки, яка базується на принципах соціальної відповідальності в контексті аналізу детермінант її розвитку. Визначено, що зелена економіка виступає як інтегративна модель, що дозволяє поєднувати економічну ефективність з екологічною стійкістю та соціальною відповідальністю. Проаналізовано як позитивні, так і негативні екстерналії, які виникають у процесі виробництва та споживання, а також розглянуто механізми їх внутрішнього врахування за допомогою ринкових стимулів та корпоративної соціальної відповідальності. Досліджено роль екстерналій у формуванні довгострокової економічної політики, яка враховує не лише короткострокові фінансові показники, а й довгострокові соціальні та екологічні фактори. Визначено регуляторні механізми, які сприяють зниженню негативного впливу економічної діяльності на навколишнє середовище. Доведено, що успішна інтеграція принципів зеленої економіки в систему держаного управління вимагає комплексного підходу на основі поєднання інституційних та ринкових інструментів. Ключові слова: зелена економіка, зелена трансформація економіки, соціальні ініціативи бізнесу, екологізація бізнесу, соціальна відповідальність, екстерналії, детермінанти розвитку.
Keywords: зелена економіка; соціальна відповідальність; зелена трансформація економіки; детермінанти розвитку; соціальні ініціативи бізнесу; екологізація бізнесу; екстерналії; 316.334.23