Особливості соціально-психологічної адаптації у військовослужбовців - Труш, Володимир Романович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Робота присвячена розгляду феномену соціально-психологічної адаптації у військовослужбовців. Обґрунтовано важливість соціально-психологічної адаптації у військовослужбовців. Наукова новизна полягає в уточнені та конкретизації поняття «соціально-психологічна адаптація» через вивчення його змісту, симптомів та структурних компонентів. Подальшого розвитку набули положення про особливості соціально-психологічної адаптації військовослужбовців. Практична значущість дослідження полягає у тому, що окремі розділи успішно можуть використовуватись у викладанні навчальних дисциплін «Військова психологія», «Клінічна психологія». Результати дослідження можуть бути також використані у розробці практичних рекомендацій щодо роботи з військовослужбовцями. З метою вивчення психологічних особливостей соціально-психологічної адаптації військовослужбовців було використано методики діагностики адаптаційних можливостей особистості, критеріїв морально-психологічного стану, рівня бойового стресу, рівня впливу пережитого трамівного досвіду.
Keywords: адаптація; соціально-психологічна адаптація; військовослужбовець