До питання сутнісного наповнення поняття «культура рухів» - Насонова, Юлія; Nasonova, Yuliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті на основі аналізу наукової літератури відзначено актуальність упровадження ідей дбайливого ставлення особистості до свого фізичного здоров’я, наявності естетичного смаку, гармонійності та естетичної привабливості здійснюваних рухів. Висвітлено сучасний стан розвитку естетичної культури у сфері руху. Розкрито сутність і зміст понять «рух», «рухова активність», «рухова дія» й «рухова культура». На основі досліджень сучасних науковців охарактеризовано основні компоненти поняття «культура рухів», сучасну систему навчання культури рухів. Розглянуто вплив рухової культури на особистість та розвиток людини в цілому, а також входження в культуру через рух дітей молодшого шкільного віку. Зроблено висновки, що молодший шкільний вік особливо сприятливий для оволодіння базовими компонентами культури рухів та освоєння великого арсеналу рухових координацій. n the article on the basis of scientific literature analysis it was proved the topicality of implementation of the ideas of considerate attitude of a personality to his own physical health, existence of aesthetic taste, harmonicity and aesthetic appeal of ongoing movements. The modern state of aesthetic culture in motion was also highlighted. The essence and content of notions of «movement», «physical activity», «motor action», «culture of movements» were defined. Based on the modern scientific studies the main components of the concept, peculiarities of formation, modern system of teaching of cultural movements were described. It was examined influence of motor culture on personality and human development in the whole, and entering culture trough movements of children of junior school age. The author came to the conclusion that junior school age is especially favorable for mastering the basic components of culture of movements and mastering great arsenal of motor coordination.
Issue of Essence Filling of the Notion «Culture of Movements»
Keywords: фізична культура; естетична культура; рухова культура; фізичний розвиток; physical culture; aesthetic culture; motor culture; junior pupil