Сучасна кримінально-виконавча політика України - Яцишин, Михайло Михайлович; Yatsyshyn, M. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2009)
Робоча навчальна програма спецкурсу містить тематичний план змістових модулів, орієнтований перелік питань до семінарських занять і підсумкового контролю, завдання для самостійної та індивідуальної роботи, рекомендовану літературу й інтернет-ресурси.
Метою курсу є формування у студентів ґрунтовних знань основних складових сучасної кримінально-виконавчої політики України та її засадничих принципів. Завдання курсу: – з’ясувати зміст таких понять, як «політика», «кримінально-виконавча політика»; – визначити основні напрямки сучасної кримінально-виконавчої політики України; – розглянути основні напрямки ефективного виконання кримінальних покарань за умов суворого дотримання вимог законності; – уточнити коло суспільних відносин, які підлягають правовому регулюванню у процесі виконання та відбування покарань; – розкрити соціальну природу злочинності й кримінальних покарань; – простежити динаміку злочинності у співставленні із змінами у соціально-економічному і політичному житті країни; – визначити основні напрямки ефективного виконання кримінальних покарань за умов суворого дотримання вимог законності; – з’ясувати основні напрямки діяльності органів держави і громадськості для досягнення виправлення й ресоціалізації засуджених; – розглянути найбільш дієві засоби удосконалення змісту, форм та методів карально-виправного впливу на засуджених і звільнених від відбування покарання, а також поліпшення співпраці установ кримінально-виконавчої системи з іншими органами та установами, що беруть участь у боротьбі зі злочинністю, в тому числі й з інститутами громадянського суспільства; – визначити напрямки та форми міжнародного співробітництва з відповідними системами інших країн; – обґрунтувати необхідність перебудови кримінально-виконавчого процесу України в контексті європейських та світових правових стандартів.
Keywords: кримінально-виконавча політика; Україна; робоча програма