Часові та способові ознаки дієслівних форм: морфологічний і лінгводидактичний аспекти - Данилюк, Наталія Федорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі узагальнено теоретичні засади дослідження категорій часу та способу дієслова, описано їхні спеціалізовані форми вираження та транспоновані мовні одиниці, представлені у творах волинського члена Спілки християнських письменників України Віктора Гребенюка. Уперше проаналізований у такому аспекті матеріал розглянуто не тільки в площині морфології, а й лінгводидактики, що забезпечило всеохопність вивчення часових та способових дієслівних форм. Використання на уроках української мови укладеної картотеки фактичного матеріалу сприятиме естетизації навчання й формуванню мовно-естетичної компетентності школярів. У роботі окреслено теоретичні аспекти дослідження дієслівних категорій часу та способу в сучасній лінгвоукраїністиці; визначено й описано семантичні та граматичні ознаки часових форм дієслів у творах В. Гребенюка; схарактеризовано функційний потенціал способових форм дієслів у прозі В. Гребенюка, розмежовано центральні та транспоновані засоби експлікації умовного й наказового категорійних значень; проаналізовано теоретичний матеріал та корпус фактичного матеріалу в контексті компетентнісно орієнтованого навчання. Матеріалом дослідження послугувала збірка В. Гребенюка «“Ефект Вертера” та інші новели». Обсяг картотеки фактичного матеріалу – близько 2000 реченнєвих конструкцій із первинними та вторинними формальними репрезентантами часу та способу. Теоретичним матеріалом та джерельною базою можна скористатися на уроках української мови, а також у науковій роботі бакалаврів і магістрів.
Keywords: дієслово; час дієслова; минулий, теперішній, майбутній час; спосіб дієслова; дійсний, умовний, наказовий спосіб