Педагогіка та методика викладання іноземної мови: методичні рекомендації - Хом’як, Алла Петрівна; Khomiak, Alla P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Метою викладання навчальної дисципліни “Педагогіка і методика викладання іноземної мови” є узагальнення накопиченого у вітчизняній та зарубіжній педагогіці та методиці навчання іноземних мов досвіду викладання англійської мови в закладах освіти, аналіз ключових теоретичних питань, які висуває практика викладання, а також можливі напрями їх вирішення. Основними завданнями вивчення дисципліни “Педагогіка і методика викладання іноземної мови” є: показати головні компоненти педагогічної теорії сучасного навчання іноземних мов у середніх навчальних закладах, і на цій основі навчити студентів використовувати теоретичні знання для вирішення практичних завдань; ознайомити студентів з сучасними тенденціями вітчизняної та зарубіжної педагогіки та методики викладання іноземних мов; розкрити суть складових частин і засобів сучасної методики як науки; спрямувати студентів на творчий пошук під час практичної педагогічної діяльності в закладах освіти; сформувати у студентів професійно-методичні вміння, необхідні для плідної педагогічної роботи в закладах освіти; залучити майбутніх учителів до опрацювання спеціальної науково-методичної літератури, що має стати джерелом постійної роботи над собою з метою підвищення рівня професійної кваліфікації. До кінця навчання студенти будуть компетентними з таких питань: володіння основами теорії формування комунікативної компетенції особистості; реалізація комунікативно-навчальної функції, яка складається з інформаційного, мотиваційно-стимулюючого і контрольно-корегуючого компонентів (кваліфіковане застосування сучасних принципів, методів, прийомів і засобів навчання іншомовного спілкування); реалізація виховної функції (вирішення завдання морального, культурно-естетичного, трудового виховання учнів засобами іноземної мови з урахуванням особливостей ступеня навчання); реалізація розвиваючої функції (прогнозування шляхів формування і розвитку інтелектуальної та емоційної сфер особистості учня, його пізнавальних і розумових здібностей у процесі оволодіння іншомовним мовленням); реалізація освітньої функції (допомога учням в оволодінні вміннями вчитися, розширення власного світогляду, пізнання себе та іншої системи понять, через яку можуть усвідомлюватися інші явища).