Територіальна організація влади в українській суспільно-політичній думці ХІХ – першої половини ХХ століття - Малиновський, Валентин Ярославович; Malynovskyi, Valentyn Ya. (Університет "Україна", 2013)
У статті проаналізовано суспільно-політичну думку у сфері територіальної організації влади вітчизняних авторів ХІХ – першої половини ХХ століття. На основі цього, виокремлено політико-просторові наукові концепції, доктрини, моделі, проекти, що заслуговують на увагу в контексті сучасної теорії політики та практики, а також є цікавим об’єктом для наукового осмислення, зважаючи на актуалізацію політико-територіального реформування в Україні.

The article analyzes the social and political thought in the territorial organization of power of local authors XIX - early XX century. On this basis, determined political and spatial scientific concepts, doctrine, models, projects that deserve attention in the context of the modern theory of policy and practice, as well as an interesting subject for scientific understanding, given the actualization of political-territorial reform in Ukraine.
Keywords: територіальна організація влади; territorial organization of power; адміністративно-територіальний устрій; administrative-territorial system; адміністративно-територіальний поділ; administrative-territorial division; місцеве самоврядування; local government; громада; соmmunity