Лікувальний масаж при захворюваннях та травмах опорно-рухового апарату - Кирилюк, Вікторія Василівна; Сітовський, Андрій Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
Мета вивчення дисципліни «Масаж» - формування комплексу знань та практичних навичок у виконанні масажу та застосуванні його в комплексному лікуванні захворювань і для їх профілактики. Проведення практичних занять є однією з основних форм вивчення масажу у вищому навчальному закладі. Масаж значною мірою розкривається в активній практичній роботі студентів. Вона спрямована на формування та відпрацювання у них практичних навичок виконання масажних прийомів: виконання їх на різні ділянки тіла з акцентом на використання додаткових прийомів, практичні знання різних видів масажу і їх застосування в лікувальній практиці, формування плану виконання масажу при різних патологіях та доцільності використання різних видів лікувального масажу. Методичні рекомендації спрямовані не лише на опис практичних занять, а й на активну участь в них студентів, які в процесі виконання роботи повинні самостійно розробляти методику проведення практичного заняття. Їх робота з методичними рекомендаціями повинна розпочинатися із опрацювання теоретичного матеріалу за конкретною темою, включаючи вивчення основних термінів. Далі студент ознайомлюється із методикою проведення практичного заняття і продумує план роботи. Отримані результати зіставляє з теоретичним матеріалом і робить відповідні висновки.
Keywords: лікувальний масаж; опорно-руховий апарат; 796.42(075.8)