Структурно-семантична типологія речень із сурядним компонентом - Алексеєва, Світлана Геннадіївна; Alexeeva, Svetlana (Східноєвропейський національний університет, 2013)
У статті подано загальну характеристику простого ускладненого речення, розглянуто структурно-семантичні особливості простих речень, ускладнених однорідними, різнорідними, пояснювальними, приєднувальними та парцельованими сурядними компонентами, досліджено їх типологію та встановлено її залежність від різновиду сурядного компонента. Висвітлено дискусійні аспекти класифікації конструкцій із сурядними компонентами. З’ясовано, що всі сурядні компоненти беруть участь у семантико-синтаксичному ускладненні простого речення, проте функціонують у різних його типах (речення з однорідністю та відокремленням) або ж не типізовані (конструкції з приєднувальними відношеннями та парцеляцією). Проаналізовано також різні підходи до кваліфікації побудов, ускладнених однорідними головними і другорядними членами. The article provides a general description of the simple complicated sentence, considers structural and semantic features of simple sentences, complicated homogeneous, heterogeneous, explanatory, accessed, parceled coordinative components, investigated their typology and constructed its dependence on the type of coordinative component. Deals with controversial aspects of classification structures with coordinative components. It was also found that all the components are coordinative means of semantical and syntactical complications of a simple sentence, but operate in its different types (with homogeneity and offers apart) or aren’t typed (constructions with accession and parceling ). Analyzed different definitions of proposals, complicated homogeneous major and minor members.
Structural and Semantic Typology of Sentences With Coordinated Component
Keywords: просте ускладнене речення; монопредикативність, поліпредикативність; однорідні; різнорідні; пояснювальні; приєднувальні; парцельовані сурядні компоненти; simple complicated sentence; monopredication; polypredication; homogeneous; heterogeneous; explanatory; connecting; parceled coordinated components