Функціональний стан жінок першого періоду зрілого віку в процесі занять оздоровчим фітнесом - Мартинюк, Оксана Анатоліївна; Martyniuk, Oksana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Виконано огляд літературних джерел із питань оздоровчого впливу занять фітнесом на функціональний стан жінок першого періоду зрілого віку. Визначено основні компоненти функціонального стану людини, серед яких – параметри фізичного стану, а також показники психоемоційного стану. Вивчено стан фізичного здоров’я сучасних жінок першого зрілого віку та встановлено зниження показників їхнього функціонального стану. З’ясовано, що виконання завдання підвищення рівня фізичного стану жінок цієї категорії можливе за рахунок оптимізації їхньої рухової активності. Виявлено, що найбільш популярним видом рухової активності серед жінок цієї вікової групи є оздоровчий фітнес. Доведена необхідність залучення жінок до занять оздоровчим фітнесом. Установлено, що засоби аквааеробіки сприяють зростанню абсолютних і відносних показників фізичної працездатності та аеробних можливостей жінок, заняття степ-аеробікою зумовлюють зниження маси тіла, підвищення життєвої ємності легень, зменшення часу відновлення частоти серцевих скорочень після навантаження, фітнес-тренування з поєднанням різних напрямів фітнесу приводить до розвитку гнучкості, швидкості, динамічної сили й швидкісно-силової витривалості, а заняття пілатесом забезпечують покращення показників дихальної системи, фізичної працездатності та психоемоційного стану тих, хто займається. Обґрунтовано ефективність фітнес-тренувань незалежно від обраного виду рухової активності. Запропоновано алгоритм залучення жінок до занять оздоровчим фітнесом, який уключає встановлення рухових уподобань жінки, з’ясування основних завдань, які жінка намагається виконати за допомогою тренувань, визначення наявності медичних протипоказань; оцінку фізичного стану жінки та підготовку рекомендацій щодо занять оздоровчим фітнесом. It was conducted a review of literature on the topic of recreational impact of fitness on the functional condition of women of the first mature age period. We have identified the main components of the functional condition of women, including the parameters of the physical condition, as well as indicators of mental and emotional state. We have studied the physical health of modern women of the first mature age, we have established decline in their functional condition. We found that the solution to the problem improving the functional state of women in this category is possible by optimizing their physical activity. We found that the most popular form of physical activity among women in this age group is recreational fitness. It was proved the need to involve women in recreational fitness classes. It was found that water aerobics contributes to the growth of the absolute and relative indices of physical performance and aerobic capacity of women, step aerobics classes are responsible for the reduction of body weight, increase of lung capacity, time reduction in recovery of heart rate after exercise, fitness training, which combines various fitness trends lead to the development of flexibility, speed, dynamic strength and speed-strength endurance, and pilates provide improvement in the respiratory system, physical performance and mental and emotional state of those who practice. We have proved the effectiveness of fitness training despite the chosen type of physical activity. It was suggested the algorithm of involving women in recreational fitness classes which includes the establishment of motor preferences of women, identifying the main problems that a woman is trying to solve with the help of training, determining the presence of medical contraindications, assessment of physical condition of a woman and preparation of recommendations for practicing of recreational fitness.
Functional Condition of Women of the First Period of Mature age in the Course of Practicing of Recreational Fitness
Keywords: жінки; вік; оздоровлення; фізичний стан; тренування; фітнес; вплив; women; age; health improvement; physical condition; training; fitness; influence