Сучасний стан природно-заповідного фонду Ковельського району - Прокопчук, Андрій Михайлович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У межах наукового дослідження розглянуто та обґрунтовано теоретико-методичні аспекти природоохоронної діяльності в Україні. Зокрема, аналізується процес становлення заповідної справи, її правове й організаційне регулювання, а також класифікація об’єктів природно-заповідного фонду. У роботі також висвітлено фізико-географічні умови Ковельського району. Особливу увагу приділено сучасному стану та динаміці розвитку природно-заповідного фонду зазначеного району. Визначено, що до складу природно-заповідного фонду Ковельського району входять такі категорії об’єктів: національний природний парк, заказники загальнодержавного і місцевого значення, пам’ятки природи та парк садово-паркового мистецтва. Встановлено, що станом на 1 січня 2025 року в регіоні налічується 135 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 92 809,62 га. Із них 9 об’єктів мають статус загальнодержавного значення, решта – місцевого. Заповідність території Ковельського району складає 12,12 %, що перевищує обласний показник (11,72 %) на 0,4 %. Результати роботи можуть застосовуватися для подальшого аналізу природно-заповідного фонду області й країни. Крім того, ці матеріали стануть корисними у викладанні навчальних дисциплін: «Основи раціонального природокористування та охорони природи», «Методи прикладних досліджень», «Географія Волинської області», «Біогеографія», «Рекреаційна географія» для студентів географічного факультету.
Keywords: природоохоронні об’єкти; національний природний парк; заказник; пам’ятка природи; парк садово-паркового мистецтва