Архетип та його трансформації у художньому тексті як вияв психічної бінарності автора - Кошелюк (Бідюк), Олена Василівна; Kosheliuk (Bidiuk), O. V. (Сумський державний університет, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2009)
Стаття присвячена розгляду архетипів художнього тексту у ракурсі виявлення трансформаційних процесів на рівні психології атора. Досліджуються архетипні пари Аніми-Анімусу, Персони (Маски)-Тіні та особливості їх втілення в полотні художнього твору The article is devoted to the problems of investigating archetypes of the literary text in the aspect of lighting some transformation processes at the author’s psychological level. There are the archetypical pares of Anima-Animus, Person (Mask)-Shadow, Selfness and features of their embodiment in the literary text shown.
The archetype and its transformations in the literary text as psychical ambivalence of the author
Кошелюк Олена Василівна - кандидат філологічних наук, доцент кафедри видавничої справи та редагування і журналістики Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки
Keywords: психоаналіз; psychoanalysis; несвідоме; unconscious; колективне несвідоме; архетип; трансформація архетипів; collective unconscious; archetype; transformation of archetypes