Роль Холмського церковно-археологічного музею у пам’яткознавчих студіях кінця ХІХ – початку ХХ ст. - Гаврилюк, Світлана Віталіївна (My University, 2022)
У ХІХ – на початку ХХ ст. помітну роль у виявленні та вивченні церковних і світських пам’яток, розгортанні на Холмщині і Підляшші –західних етнічних українських землях – пам’яткоохоронної роботи відіграв церковно-археологічний музей, відкритий при Холмському Свято- Богородицькому православному церковному братстві у вересні 1882 р.