Лексичні аспекти перекладу - Харкевич, Галина Іліодорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
Методичні рекомендації побудовані за сучасними принципами навчання, що враховують динаміку розвитку перекладацьких навичок і вмінь. Систематично вводиться і опрацьовується термінологічна лексика для підготовки спеціалістів у галузі міжнародних відносин. Тексти методичної розробки розширюють фонові знання майбутніх міжнародників і надають цікавий матеріал для розвитку творчих компонентів мовленнєвої діяльності. Методичні рекомендації складаються з двох частин. Перша частина містить 8 уроків. Завданням першої частини є засвоєння певних понять, що входять до складу ключових для роботи в системі Міністерства закордонних справ України, а також вивчення певного корпусу термінологічних одиниць, засвоєння яких є необхідним для спілкування в межах понять, пов’язаних з цією тематикою. Засвоєння термінології відбувається внаслідок виконання комплексу вправ. На післятекстовому етапі студенти навчаються застосовувати засвоєні поняття та терміни для вирішення нових мовленнєвих завдань, з використанням додаткової інформації. Друга частина – практична частина, яка представлена текстами перекладацького характеру, що сприяють виробленню навиків перекладу з рідної мови на іноземну (англійську). У методичній розробці подано термінологічну лексику для підготовки студентів-міжнародників, представлено практикум, який складається з текстів та вправ на переклад з англійської мови на рідну і навпаки. Методична розробка призначена для студентів старших курсів ФМВ.
Keywords: переклад; лексика; термінологія; англійська мова