Актуальні проблеми та різновиди методологічної бази в дослідженні міжнародних відносин - Малиновська, Наталія Вікторівна; Malynovska, Nataliia V. (Jižni Palmira, družstvo, 2014)
В статті розглядається основна складова науки міжнародні відносини – методологічна база та основні проблеми її формування. Зважаючи на те, що інституціалізація науки розпочалася не так давно, запозичуються методи з суміжних наук. Аналізуються методи загальної, експлікативної, конструктивної та прогнозної групи дослідження. Кожний метод із запропонованої групи має свою специфіку та загрозу для достовірного знання. Звертається увага на небезпеку втрати реальності дослідника, що призводить до спотворення майбутнього та підриває довіру до науки в цілому. Загальне проблема характерна для всіх методів є неможливість перевірення отриманих результатів, а відтак науковцю необхідно спиратися на правильність вибору методологічної групи, об’єктивність та мудрість.

In the article it discusses the basic science component of international relations – methodological base and main problems of its formation. As it is known the institutionalization of science began recently, methods are borrowed from related sciences. There are methods of general, eksplikative, constructive and prognostic research group. Each of the proposed method has its own specific and a threat to the knowledge. There is a risk of loss reality by researcher, that it leads to distortion of the future and undermines the credibility of science in general. The general problem is typical for all methods, it’s the impossibility to verify the results and then scientists must rely on the correctness choice of methodological, objectivity and wisdom.
Actual problems and types of methodological base in the study of international relations
Keywords: методи дослідження; компаративізм; система; прогнозування; моделювання; достовірність результатів