Оцінка антропогенного навантаження на басейн Верхньої Прип'яті в Ратнівському районі Волинської області - Нетробчук, Ірина Марківна; Netrobchuk, Iryna M. (Сумський державний педагогічний університет ім. А.С. Макаренка, 2014)
Для визначення оцінки антропогенного навантаження на басейн верхньої Прип’яті в Ратнівському районі використано систему п’яти бальної оцінки ранжування території ро- зподілу земель за категоріями. Розраховано коефіцієнт абсолютного (К1) і відносного (К2) антропогенного навантаження. З’ясовано, що басейн верхньої Прип’яті належить до не- збалансованої території, а коефіцієнт екологічної стабільності ландшафтів долини харак- теризує стан її як умовно стабільний. Встановлено, що землі басейну верхньої Прип’яті мають середній ступінь сільськогосподарського використання. Значна увага приділена впли- ву осушувальних меліорацій на зміну природних компонентів басейну. Визначено задовільний технічний стан гідромеліоративних систем.

The five-mark scale of land ranks were used in the article for determination estimation anthropogenic loading on the drainage-basin upper Pripyat. The absolute (K1) and relative (K2) coefficient of anthropogenic loading was calculated. It was elucidate that the drainage-basin upper Pripyat belong to unbalance territory. A coefficient of ecologic stability landscapes of the valley is characterizes it’s state as conditionary stable. The lands have middle degree of agriculture use. Influence of reclamations on changing nature components drainage-basin was stated in the article. The technical state of the gidroreclamations systems was determined as satisfactory.
The Estimation of Anthropogenic Loading on the Drainage-Basin Upper Pripyat in Ratno District of Volyn Region
Keywords: басейн річки; оцінка антропогенного навантаження на басейн річки; екологічна стійкість і стабільність ландшафтів басейну річки; показник збалансованості території; осушувальна меліорація