The Problems of Form-Creation in the Spiritual and Cultural Activity - Voznyak, Sergiy; Возняк, Сергій (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
The analysis of the problems of form-creation in the spiritual and cultural activity of a man is made in the article. Examining the notion of the reality (made up by values and sense) as a substance of cultural formation of a man, the definitions of the notions «content» and «form» in the cultural philosophy are given as world-outlooking determina-tions of the culture-forming activity. The character of the spiritual and cultural activity, which is described by the men-tioned categories, is analyzed. Such notions as form, content, the form-creation etc are given in the culturological aspect. У статті проаналізовано проблеми формоутворення в духовній і культурній діяльності людини. Автор засновує концептуальний роз-гляд поняття ціннісно-смислової реальності як зміст та матеріал культурного становлення людини, ґрунтуючи-ся на діяльнісно-комунікативному підході до розуміння культури. Висвітлено діяльність як культуротворення і творення людини як соціально-культурного суб’єкта. У цьому контексті наведено визначення понять «зміст» і «форма» як світоглядних регулятивів й репрезентантів різних способів людської активності. Проаналізовано специфіку та характер духовної і культурної діяльності, яку описано зазначеними категоріями. Розглянуто в культурологічному (культурфілософському) аспекті такі поняття, як форма, зміст, формоутворення тощо.
Проблеми формоутворення в духовно-культурній діяльності
Keywords: form; форма; content; зміст; cultural activity; культурна діяльність; form-creation; формоутворення; form-exchange; формозміни; deitemizing of a form; обернення форми; de-objectivizing; деоб'єктивація