Лінгвокраїнознавчий аспект при вивченні іноземної мови у закладах вищої освіти - Гордун, Світлана Миколаївна (Видавнича група «Наукові перспективи», 2024)
Стаття присвячена дослідженню лінгвокраїнознавчого аспекту при вивченні іноземної мови в закладах вищої освіти. Актуальність теми зумовлена потребою інтеграції мовної освіти та культурних знань, які сприяють формуванню всебічно розвинених фахівців, здатних ефективно комунікувати в міжнародному середовищі. Вивчення іноземної мови не обмежується лише опановуванням граматичними структурами чи словниковим запасом; важливо також усвідомлювати соціокультурні контексти, в яких ці елементи функціонують. В статті увага звертається увага на те, що лінгвокраїнознавство як компонент мовної освіти допомагає студентам краще розуміти культурні особливості, традиції та цінності носіїв мови, і як саме вони відбиваються в мові. В статті також аналізуються різноманітні методичні підходи до використання лінгвокраїнознавчих матеріалів у навчальному процесі. Зокрема, обговорюються способи використання автентичної літератури, матеріалів та історії для збагачення навчального матеріалу. У статті також підкреслюється важливість впровадження інноваційних підходів та мультимедійних технологій, які сприяють створенню автентичного мовного середовища та підвищують ефективність навчання. Окремо розглядаються особливості міжкультурної комунікації, яка є ключовим елементом сучасного навчання іноземних мов. У статті наголошується, що використання лінгвокраїнознавчих матеріалів допомагає студентам не лише розвивати мовну та мовленнєву компетенції, а й формувати критичне мислення та емоційний інтелект, що в майбутньому допоможе їм стати більш адаптивними у глобалізованому світі. Таким чином, лінгвокраїнознавчий аспект вивчення іноземної мови в закладах вищої освіти є важливим чинником для підготовки висококваліфікованих фахівців, здатних ефективно спілкуватися в міжнародному середовищі.
Keywords: лінгвокраїнознавство; міжкультурна комунікація; комунікативна компетенція; методика викладання; країнознавство; 378.016:81’243]:908