Методологічні підходи до методичної підготовки майбутніх учителів Нової української школи - Ягоднікова, Вікторія Вікторівна; Пріма, Раїса Миколаївна (My University, 2024)
У статті визначено і обґрунтовано методологічні підходи до методичної підготовки майбутніх учителів Нової української школи. Визначено, що методична підготовка майбутнього учителя є процесом засвоєння теоретичних знань та набуття необхідних умінь із розробки дидактичних моделей, механізмів й інструментів, проєктування і реалізації освітнього процесу, результатом якої є здатність і готовність майбутнього учителя до їх ефективного й творчого застосування на практиці, що характеризує його методичну компетентність. Методологія розглядається як орієнтир для удосконалення практики освітнього процесу на основі нових методологічно орієнтованих знань. З’ясовано, що методична підготовка майбутніх учителів потребує урахування низки підходів, які можуть бути різними, але взаємодоповнювати один одного, втім, ґрунтуються вони на гуманістичних традиціях у педагогіці. Виокремлено особистісний, гуманістичний, індивідуальний, диференційований, аксіологічний, антропологічний, акмеологічний, рефлексивний підходи, які, маючи певну особливість і специфіку, зосереджують увагу на особистості здобувача освіти, забезпечують його суб’єктність, активність, самостійність, розвиток. До методологічних підходів, на основі яких здійснюється моделювання, проєктування педагогічних процесів, систем, технологій у процесі методичної підготовки віднесено системний, цілісний, інноваційний, технологічний, міждисциплінарний, комплексний, середовищний, практико-орієнтований, контекстний підходи. Розглянуто нові методологічні підходи полісуб’єктний, креативний, медіологічний, семіотичний, герменевтичний, феноменологічний, цивілізаційний, холістичний та х’ютагогічний як такі, що відповідають сучасним тенденціям розвитку педагогічної науки й освіти. Наведені приклади реалізації деяких методологічних підходів у методичній підготовці майбутніх учителів Нової української школи. Доведено, що реалізація зазначених підходів передбачає їх сукупність, з яких складається методологічна основа методичної підготовки майбутніх учителів Нової української школи. Вона сприяє визначенню основних принципів і стратегії цього процесу, виявляє його цілісність, системність, науковість, що забезпечує якість навчання та розвиток методичної компетентності.

The article defines and substantiates the methodical approaches of methodical training of future teachers of the new Ukrainian school. It was determined that the methodical training of the future teacher is a process of assimilation of theoretical knowledge and acquisition of the necessary skills in the development of didactic models, mechanisms and tools, design and implementation of the educational process, the result of which is the ability and readiness of the future teacher for their effective and creative application in practice, which determines his methodical competence. The methodology is considered as a guideline for improving the practice of the educational process based on new methodologically oriented knowledge. It was found that methodical training of future teachers needs to take into account a number of approaches that may be different, but complement each other, however, they are based on humanistic traditions in pedagogy. Personal, humanistic, individual, differentiated, axiological, anthropological, acmeological, reflexive approaches are singled out, which, having a certain feature and specificity, focus attention on the personality of the student of education, ensure his subjectivity, activity, independence, and development. The methodological approaches, based on which the modeling and design of pedagogical processes, systems, and technologies are carried out in the process of methodical training, include systemic, holistic, innovative, technological, interdisciplinary, complex, environmental, practice-oriented, and contextual approaches. New methodological approaches polysubject, creative, mediological, semiotic, hermeneutic, phenomenological, civilizational, holistic and hyutagogical are considered as such, which correspond to modern trends in the development of pedagogical science and education. Examples of the implementation of some methodological approaches in the methodological training of future teachers of the new Ukrainian school are given. It is proved that the implementation of the mentioned approaches involves their combination, which consists of the methodological basis of the methodological training of future teachers of the new Ukrainian school. It contributes to the definition of the main principles and strategy of this process, reveals its integrity, systematicity, scientificity, which ensures the quality of education and the development of methodical competence.
Keywords: методична підготовка; методична компетентність; методична діяльність; методологія; методологічні підходи; майбутні учителі; Нова українська школа; methodical training; methodical competence; methodical activity; methodology; methodological approaches; future teachers; New Ukrainian School; 378.373:3