Особенности техники броска поворотом с захватом руки и одноименной ноги изнутри борцов вольного стиля различной квалификации - Тупеев, Юлай; Тупєєв, Юлай; Tupeev, Yulay (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Изложены данные о кинематической структуре техники броска поворотом с захватом руки и одноименной ноги изнутри у борцов вольного стиля различной квалификации. На основании полученных данных разработаны модельные характеристики длительности фаз, результирующей скорости центров масс различных биозвеньев тела спортсменов в весовых категориях 55–66 кг и 84–96 кг при проведении броска поворотом с захватом руки и одноименной ноги изнутри. Установлено, что при построении моделей спортивной техники для обучения спортсменов на начальных этапах подготовки необходимо учитывать биокинематическую структуру техники двигательных действий. Определены перспективы дальнейших биомеханических исследований базовой техники двигательных действий борцов вольного стиля различной квалификации. Наведено дані про кінематичну структуру техніки кидка поворотом із захватом руки й однойменної ноги зсередини борців вільного стилю різної кваліфікації. На підставі отриманих результатів розроблено модельні характеристики тривалості фаз, результуючої швидкості центрів мас різних біоланок тіла спортсменів у вагових категоріях 55–66 кг і 84–96 кг при проведенні кидка поворотом із захватом руки та однойменної ноги зсередини. Установлено, що при побудові моделей спортивної техніки для навчання спортсменів на початкових етапах підготовки потрібно враховувати біокінематичну структуру техніки рухових дій. Визначено перспективи подальших біомеханічних досліджень базової техніки рухових дій борців вільного стилю різної кваліфікації. In the article we have presents data on kinematic structure of turnaround shot with arm grip and leg from half-court of freestyle wrestlers of different qualifications. On the basis of received data we have developed modeling characteristics of phases duration, resulting speed of mass center of different biolinks of sportsmen’s bodies in weight classes 55–66 kg і 84–96 kg while performing of turnaround shot with arm grip and leg from half-court. It was found out that while building of models of sports technics for education of education on initial stages of preparation it is necessary to take into account biokinematic research of basic technics of motor actions of freestyle wrestlers of different qualification.
Особливості техніки кидка поворотом із захватом руки й однойменної ноги зсередини борців вільного стилю різної кваліфікації
Peculiarities of Technics of Turnaround Shot with Arm Grip and Leg from Half-Court of Freestyle Wrestlers Of Different Qualifications
Keywords: техника; биомеханический анализ; моделирование; техніка; біомеханічний аналіз; моделювання; technics; biomechanic analysis; modeling