Ціннісно-смислові основи задоволеності життям у студентів - Коструба, Наталія Сергіївна; Ляшко, Лілія Михайлівна (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2022)
У статті розглянуто ціннісні основи задоволеності життям у молодому віці. Здійснено теоретичний огляд наукових досліджень задоволеності життя та його психологічних особливостей у студентський віковий період. Для емпіричного дослідження використали три методики: шкала задоволеності життям, опитувальник часової перспективи Ф. Зімбардо (україномовна адаптація О. Сеник), ціннісний опитувальник Шварца. Експериментальна база дослідження складалася зі студентів факультетів психології, іноземної філології, біології та лісового господарства Волинського національного університету імені Лесі Українки. Кількість учасників дослідження – 67 осіб . Вік досліджуваних 17-23 роки. Здійснене емпіричне дослідження, дало можливість виявити, що переважна більшість студентів задоволені власним життям (діагностовано рівні вище середнього), натомість 26,85% опитуваних демонструють незадоволеність. Також була побудована ієрархічна структура цінностей студентів, за допомогою якої, ми визначили, що домінуючими, наразі, для них є такі цінності, як безпека, самостійність та досягнення, натомість, цінностями низької значущості виявились традиції, влада та стимуляція. Також, було досліджено, що найбільше студенти орієнтовані на власне майбутнє та на позитивне минуле, натомість, значно нижчими виявились орієнтації студентів на негативне минуле та теперішнє фаталістичне. Для виявлення взаємозв’язку цінно-смислових орієнтацій та задоволеності життям ми використали кореляційний аналіз Пірсона. Отримані дані дали змогу визначити певні закономірності формування переживання задоволеності життям сучасної молоді. Так, отримані результати свідчать про те, що задоволеність життям корелює з орієнтацією студентів на власне позитивне минуле, статистично значущим є зв’язок досліджуваного феномену із такими цінностями як традиції та гедонізм. Усі дані були отримані до початку війни Росії проти України. Тож перспективи дослідження вбачаємо у дослідженні цінностей студентів у повоєнний час.
Keywords: цінності; задоволення життям; часова перспектива; молодь; 159.99