Когнітивні моделі контексту - Ковальчук, Людмила Володимирівна (Київський національний лінгвістичний університет, 2009)
У фокусі уваги даного дослідження перебувають когнітивні моделі контексту. Диференційною ознакою когнітивної моделі контексту є те, що вона репрезентує символічну структуру комунікативної ситуації в оперативній пам’яті комунікантів та може бути вербалізована. Серед когнітивних моделей контексту виокремлюємо когнітивну модель контексту мовця та когнітивну модель контексту слухача. Когнітивний контекст має ієрархічну дворівневу структуру: на макрорівні актуалізується глобальна модель, на мікрорівні – локальна модель контексту. Визначено, що конвергенція та дивергенція когнітивних моделей контексту є динамічними явищами, які відображаються у модифікаціях когнітивних моделей контексту мовця та слухача та реалізуються завдяки різноманітним стратегіям і лінгвальним засобам. The given study focuses on cognitive context models.
Keywords: контекст; когнітивна модель; ієрархічна дворівнева структура; конвергенція; дивергенція