Чинники і наслідки окультурення річково-басейнової системи Гнилий Ріг - Ковальчук, Іван Платонович; Павловська, Тетяна Сергіївна; Kovalchuk, Ivan P.; Pavlovska, Tetiana S. (Вінницький державний педагогічний університет ім. М. Коцюбинського, 2010)
У статті охарактеризовано види господарської діяльності у басейні р. Гнилий Ріг (права притока Вілії, підсистема Горині), які мають суттєвий вплив на функціонування річки та її водозбору; виявлено просторово-часові особливості антропогенного навантаження у межах досліджуваної території; виділено та проаналізовано дестабілізуючі та екостабілізуючі чинники геоекологічної ситуації в басейні.

In the article the main types of economic activity in the river basin that influences the functioning of the river and its watershed have been analyzed; the space and time features of the man-made pressure in the river basin geosystem have been evaluated; ekostabilizing and destabilizing factors of geoecological situation in the basin have been selected and analyzed.
Faktors and consequences of the Hnylyi Rig river-catchment system cultivation
Keywords: антропогенний вплив; геоекологічний стан; еколого-геоморфологічний аналіз; меліорація; поселенське навантаження; спрямлення русел; структура річкової системи; транспортне навантаження; флювіальна басейнова система; anthropogenous influence; geoecological state; ecological and geomorphological analysis; melioration; the settlement loading; straightening channels; structure of river system; transport loading; fluvial catchment system