Геоекологічна оптимізація меліорованих річкових басейнів річки Прип’ять у межах Волинської області - Мельнійчук, Михайло Михайлович; Токарчук, Іван Вікторович (Golden Quill Publishing, 2025)
Антропогенний вплив на річкові басейни в останні десятиліття має досить відчутні результати. Особливо це стосується басейнів, що піддавались та піддаються меліоративним заходам, зокрема осушенню. Тому вивчення антропогенного впливу на басейнові системи в умовах осушення має досить важливе наукове значення.Річкові басейни є ключовими елементами ландшафтно-екологічної системи, що забезпечують водний баланс, біорізноманіття та сталість природного середовища. У межах Полісся України, зокрема у Волинській області, особливу роль відіграє басейн річки Прип’ять – однієї з найбільших приток Дніпра. Територія басейну характеризується значними болотними та заплавними комплексами, які протягом ХХ століття зазнали масштабної меліорації.
Keywords: річка; басейн річки; меліорація; меліоровані землі; Волинська область; 556.502.5]:631.6-048.34(477.82)