Формування навичок комунікації та мовлення у дітей з тяжкими порушеннями мовлення як наукова проблема - Луканьова, Людмила Олексіївна (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2024)
У статті визначено та обгрунтовано сучасні науково-практичні аспекти проблеми формування навичок комунікації і мовлення у дітей з тяжкими порушеннями мовлення (ТПМ) та надання логопедичної допомоги немовленнєвим дітям. Автором проведено теоретичний аналіз сучасних наукових досліджень, щодо проблеми вивчення; визначено сутність поняття «тяжкі порушення мовлення»; окреслено основні причини виникнення тяжких порушень мовлення у дітей; проаналізовано поняття первинного та вторинного порушення мовлення. У дослідженні науково доведено важливість раннього виявлення і діагностики порушень мовлення та визначення факторів, які ускладнюють проведення корекційнорозвиткової роботи (наявність супутніх психосоматичних захворювань, коморбідних розладів, наслідків тривалого перебування в умовах пізнавальної, соціальної i емоційної депривації). Встановлено, що для ефективного формування у дитини з ТПМ мовленнєвих навичок необхідно розвивати скупні компоненти, які сприяють активізації пізнавальної активності, а саме: когнітивні, соціально-адаптаційні навички, комунікацію з однолітками та педагогами.
У статті констатовано необхідність адаптації змісту та методів навчання до можливостей і потреб дитини з ООП; застосування під час реалізації освітньо-корекційного процесу додаткових традиційних та інноваційних заходів, спрямованих на опанування навичками мовлення. Важливим у контексті допомоги дітям з ТПМ є планування засобів стимуляції активної мовленнєвої діяльності, створення спеціального контенту, який буде цікавим, розвиваючим, для дитини. Наукова новизна дослідження полягає в утвердженні необхідності застосування у корекційно-відновлювальному процесі єдиного клініко-психолого-педагогічного підходу на принципах міждисциплінарної взаємодії та максимальної індивідуалізації освітньокорекційного процесу.
Keywords: Порушення інтелектуального та мовленнєвого розвитку; Тяжкі порушення мовлення; Індивідуальний підхід; Служба психолого-медико-педагогічного супроводу; 376-056.2/.3:001-04