Питання співвідношення та взаємообумовленості категорій «педагогічне спілкування» та «педагогічна взаємодія» - Сергеєва, Валентина Федорівна; Serheieva, Valentyna F. (ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Г.Сковороди, 2014)
У статті піднімається актуальне питанням педагогічного спілкування і педагогічної взаємодії, розглядаються сучасні підходи щодо співвіднесення цих категорій; визначено їх сутність як специфічних форм взаємовідносин суб'єктів педагогічної діяльності (система «вчитель-учні»); окреслено виховні й розвиваючі можливості спілкування; обгрунтовано специфіку, суттєві риси, функції, характер взаємодії; в цілому спілкування розглядається як умова взаємодії, як система виховних ситуацій, як власне взаємодія, в процесі якої здійснюється вплив однієї із взаємодіючих систем на іншу, що дозволяє розглядати категорії «педагогічне спілкування» і «педагогічна взаємодія» у контексті співвідношення та взаємообумовленості; зазначено умови й параметри діяльності вчителя, які сприятимуть підвищенню ефективності педагогічної взаємодії і розвитку особистості учня. The article deals with the topical issue of pedagogical communication and pedagogical interaction, discusses current approaches to the correlation of these categories. It is determined their identity as a specific form of relations of the subjects of pedagogical activity (system "teacher-student"); defined educational and developmental possibilities of communication; justified the specificity, essential features, functions and character of the interaction. Generally communication is considered as a condition of interaction, as a system of educational situations, that is properly interaction, during which one interacting system influences to another, that allows to consider the category of pedagogical communication and pedagogical interaction in the context of correlation and interdependence. The article details the conditions and parameters of activity of teacher, which improving the efficiency of pedagogical interaction and development the personality of pupil.
The issue of the relationship and interdependence categories "Pedagogical dialogue 'and' pedagogical interaction"
Keywords: педагогічне спілкування; педагогічна взаємодія; співвідношення; взаємообумовленість; педагогічна діяльність; система «вчитель-учні»; pedagogical communication; pedagogical interaction; correlation; interdependence; pedagogical activity; system "teacher-student"