Характеристика впливу швидкої кінетики реакції кардіореспіраторної системи на ефективність функціонального забезпечення спеціальної працездатності веслярів - Довготько, Іван Вікторович; Дяченко, Андрій Юрійович; Русанова, Ольга Михайлівна; Dovhodko, Ivan; Dyachenko, Andriy; Rusanova, Olha (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Показано, що параметри режимів тренувальної роботи залежать як від інтенсивності та тривалості фізичного навантаження, його характеру, так і від оптимізації фізіологічної реактивності організму на навантаження. Підтримання чутливості реакцій легкої вентиляції та споживання кисню до гіпоксичного стимулу, а також збереження й за певних умов (наприклад при більш високому темпі при відносно низькому силовому компоненті) збільшення швидкості «невральної» частини реакції легеневої вентиляції (додаткової до хімічної буферизації) засвідчує провідну роль дихання для компенсації метаболічного ацидозу. Цей фактор має значення для компенсації втоми в процесі подолання другої половини дистанції 2000 м у веслуванні академічному. Мета статті – теоретично й експериментально обгрунтувати роль швидкої кінетики реакцій КРС для підвищення ефективності функціонального забезпечення спеціальної працездатності спортсменів у веслуванні академічному. Методи й організація досліджень. У дослідженнях узяли участь кваліфіковані спортсмени-веслувальники (n = 40). Їх ранжовано відповідно до рівня спеціальної працездатності в тесті 2000 м на спеціальному ергометрі «Concept II» (𝑊̅, Вт). Згідно з цим, визначено дві групи: веслярі з високим (група «А») і зниженим (група «В») рівнями спеціальної працездатності. В експерименті взяли участь веслувальники, які мали характеристики ергометричної потужності роботи (ЕПР) у межах 400,0–435,0 Вт. Процедура проведення досліджень. Серію експериментів проведено в природних умовах тренувального процесу в підготовчому періоді підготовки. Швидка кінетика та пов’язаний із нею ступінь нейрогенної стимуляції енергетичних можливостей веслярів є частиною структури функціонального забезпечення спеціальної працездатності веслярів, впливає на ступінь оптимізації реактивних властивостей кардіореспіраторної системи в період стійкого стану й у процесі розвитку стомлення. За умови швидкої кінетики показаний ефект збереження величин реакції КРС, ефективності енергоза-безпечення роботи і, як наслідок, спеціальної працездатності в умовах наростаючої, а також досягнення компенсованої втоми з урахуванням умов спеціальної рухової діяльності веслярів. It is indicated that the parameters of the training modes depend on the intensity and duration of physical activity, its character, and optimization of physiological reactivity of the organism to the load. Maintenance of sensitivity of pulmonary ventilation and oxygen consumption to hypoxic stimulus, as well as preservation and under certain conditions (for example, at a higher pace with a relatively low power component), an increase in the rapid «neural part of the pulmonary ventilation reaction (additional to chemical buffering) the role of respiration to compensate for metabolic acidosis. This factor is important for compensating for fatigue in the process of overcoming the second half of the 2000 m distance in academic rowing. Objective. Theoretically and experimentally, to justify the role of fast kinetics of CRS reactions for increasing the efficiency of functional maintenance of special performance of athletes in rowing academic. Methods and Organization of Research. The research was attended by qualified rowers (n=40). The athletes were ranked in accordance with the level of special working capacity in the test of 2000 m on a special ergometer «Concept II» (𝑊̅, W). In accordance with this, two groups were identified – rowers with a high (group «A») and a lowered (group «B») level of special working capacity. In the experiment, the rowers took part which had ergometric power performance was in the range of 400,0 –435,0 W. The procedure for conducting the studies. A series of experiments was carried out in the natural conditions of the training process during the preparatory period of training. The rapid kinetics and, associated with it, the degree of neurogenic stimulation of the rowers’ energy capabilities is a part of the structure of the functional support of the rowers’ special performance, affects the degree of optimization of the reactive properties of the cardiorespiratory system during the period of steady state and in the process of developing fatigue. Under the condition of fast kinetics, the effect of preserving the values of the reaction of cattle, the efficiency of energy supply of work, and as a consequence of special working capacity under conditions of increasing, as well as in conditions of attaining compensated fatigue, are shown in relation to the conditions of special motor activity of oarsmen.
Характеристика влияния быстрой кинетики реакции кардиореспираторной системы на эффективность функционального обеспечения специальной работоспособности гребцов
Characteristic of the Effect of Rapid Kinetics of the Cardiorespiratory System Reaction on Efficiency of Functional Maintenance of The Special Performance of Oarsmen
Keywords: спеціальна працездатність; гребля академічна; функціональне забезпечення; втома; special working capacity; rowing; functional provision; fatigue