Аналіз підходів до використання засобів і методів фізичної реабілітації спортсменів із нефіксованими порушеннями опорно-рухового апарату - Гузак, Олександра; Huzak, Oleksandra (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Актуальність. Ефективна побудова та реалізація процесу фізичної реабілітації спортсменів із соматич-ною патологією різних нозологічних груп, а також його взаємодія з усіма складовими частинами процесу ба-гаторічної підготовки не можливі без системного аналізу теоретичних знань і даних практичного досвіду з проблеми здоров’я спортсменів різних спеціалізації, яка розглянута й вивчена фахівцями в аспектах онто-генетичних особливостей організму атлета й факторів тренувальної діяльності, що впливають на нього. Мета дослідження – проаналізувати й систематизувати сучасні науково-методичні знання та результати практичного досвіду з питань підходів до використання засобів і методів фізичної реабілітації спортсменів із нефіксованими порушеннями опорно-рухового апарату. Методи дослідження – аналіз та узагальнення даних науково-методичної літератури. За даними наукової спільноти, властива сучасному дитячо-юнацькому спор-ту інтенсифікація навчально-тренувального процесу, спрямована на досягнення високих спортивних резуль-татів, призводить до збільшення навантажень на дитячий організм і може спричинити виникнення в юних спортсменів метаболічних, морфофункціональних порушень, донозологічних станів і захворювань. Визначено, що проблема функціональних порушень опорно-рухового апарату у спорт сменів є однією з найважливіших для досягнення найвищого спортивного результату й профілактики виникнення та прогресування захворювань. Систематизовано інформацію щодо засобів і методів фізичної реабілітації, які використовуються зі спорт-сменами, котрі мають нефіксовані порушення опорно-рухового апарату. Перспективи подальших дослід-жень пов’язані з розробкою програми фізичної реабілітації, спрямованої на покращення показників опорно-рухового апарату в юних спортсменів, для зниження вертеброгенної патології. Topicality. Effective construction and implementation of the process of physical rehabilitation of athletes from somatic pathology of various nosological groups, as well as its interaction with all components of the long-term preparation process, is impossible without a systematic analysis of theoretical knowledge and practical experience data on the health problem of athletes of various specializations, which has been examined and studied by specialists in aspects of ontogenetic characteristics of the athlete’s body and factors of training activity affecting him. The Objective of the study is to analyze and systematize modern scientific and methodological knowledge and the results of practical experience of approaches to the use of means and methods of physical rehabilitation of athletes with unfixed disorders of the musculoskeletal system. Research Methods: analysis and synthesis of scientific and methodological literature. According to the scientific community, modern children’s and youth’s sports are characterized by an intensification of the training process aimed at achieving high sports results, which increases the load on the child’s body and can cause metabolic, morphofunctional disorders, prenosological conditions and diseases in young athletes. It has been determined that the problem of functional disorders of the musculoskeletal system in athletes is one of the most important for achieving a high sports result and preventing the onset and progression of diseases. Information about the means and method of physical rehabilitation used with athletes with unfixed disorders of the musculoskeletal system is systemized. The prospects for further research are related to the development of a physical rehabilitation program aimed at improving the performance of the musculoskeletal system in young athletes to reduce vertebral pathology
Analysis of Approaches to the Use of Means and Methods of Physical Rehabilitation of Athletes with Unfixed Disorders of the Musculoskeletal System
Keywords: спортсмени; порушення; фізична реабілітація; корекція; опорно руховий апарат; athletes; physical rehabilitation; correction; disorders; musculoskeletal system