Екологічний стан лісового фонду Рафалівського надлісництва - Дяк, Тетяна Святославівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня Магістр за спеціальністю 101 Екологія, освітньо-професійна програма Екологія. Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2025. У випускній кваліфікаційній роботі проаналізовано екологічний стан лісового фонду Рафалівського надлісництва філії «Поліський лісовий офіс» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України». Робота виконана у трьох розділах. У першому розділі подано природнокліматичну характеристику регіону, географічне положення, ґрунтовокліматичні умови та природні чинники, що впливають на формування й стан лісових насаджень. У другому розділі здійснено аналіз поділу лісів за функціональними категоріями, наведено їх порівняльну характеристику та особливості використання і охорони. У третьому розділі проведено оцінку сучасного стану, динаміки відтворення та системи охорони лісів та проаналізовано ефективність проведених лісогосподарських заходів. У процесі дослідження опрацьовано наукову літературу, систематизовано статистичні показники, що характеризують екологічний стан і структуру лісових ресурсів господарства. Отримані результати дозволили простежити динаміку основних параметрів діяльності лісгоспу та виявити ключові тенденції розвитку. Практична цінність роботи полягає в використанні отриманих аналітичних матеріалів і висновків під час планування лісогосподарської діяльності, удосконалення системи охорони й відтворення лісів, а також у сфері екологічної освіти та для подальших наукових досліджень.
Keywords: лісовий фонд; лісові ресурси; лісове господарство; екологічний стан