Семіотичний вимір архітектурного тексту у філософії Умберто Еко - Морозова, Ліна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У статті проаналізовано основні інтерпретації поняття знаку та тексту в семіотиці. Розглянуто «знак» і «знакову систему» в теорії архітектури Умберто Еко. Умберто Еко виділяє власне архітектурні коди, їх небагато. Архітектурний знак в основному оперує, визнає він, кодами інших наук, звертаючись до соціології, антропології, психології і т.д. В архітектурі У.Еко до денотації відносить первинну функцію, а конотацією стає комплекс вторинних функцій. Головною особливістю архітектури як комунікації є здатність перетворення у часі і просторі первинних функцій у вторинні і, навпаки. І тоді завдання архітектора бачиться У. Еко в проектуванні здатних до трансформації первинних функцій і відкритих непередбачуваним кодам вторинних функцій об'єкта.
Keywords: семіотика; знак; код; знакова система; конотація; детонація; інтерпретант; репрезентамент