Психогенеза особистості в нормі та девіації - Гошовський, Ярослав Олександрович; Hoshovskyi, Yaroslav О. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Метою навчальної дисципліни є формування системи фундаментальних теоретичних знань, практичних навичок і умінь з превенції, аналізу і розробки шляхів, способів і засобів вирішення проблем психічного розвитку людини в нормі та девіації на різних вікових етапах її онто- і соціогенезу. Зміст програми: 1. Предмет і завдання курсу «Психогенеза особистості» 2. Феноменологія нормального та девіантного психічного розвитку: основні поняття 3. Превенція та вирішення проблем психічного розвитку 4. Проблеми розвитку в пренатальний та перинатальний періоди. Особливості психогенези дитини грудного віку (1 місяць - 1 рік) 5. Основні проблеми психічного розвитку дитини дошкільного віку 6. Проблеми психічного розвитку в молодшому шкільному віці (7-10 років) 7. Соціально-психологічні та психофізичні проблеми психогенези особистості на підлітковому етапі онтогенезу 8. Проблеми психічного розвитку в юнацькому віці (17-20 років) 9. Перебіг психогенези в період особистісної зрілості 10. Інволюційна психогенеза та психологічні проблеми в літньому віці
Keywords: норма; девіація; відхилення; особистісні збочення; девіантна поведінка