Мистецтво гри на саксофоні: історія, теорія, практика - Козицький, Владислав Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Дослідження присвячене саксофонному мистецтву та являє собою комплексну магістерську працю, де поєднано історичний, методичний та виконавський аспекти. Робота спрямована на розкриття різносторонніх характеристик інструмента саксофон, зокрема, різноманітних висвітлень його позиціонування в контексті духової групи як сольно, так і в оркестрі; здійснено аналіз кількох різнотипних викладацьких методик, що різняться півстолітнім часовим проміжком та авторським баченням саксофонної педагогіки; проведено структурний розбір двох відмінних інтерпретацій Концерту для саксофона А. Томазі та сформульовано висновки по них. Магістерська праця включає дослідження різноманітних елементів методик виконавства на саксофоні, вивчення органології та історії позиціонування інструмента, виконавських тонкощів технічного та художньо-образного плану. Окремий акцент здійснено на виконавському аспекті інтерпретації одного з показових творів ХХ доби – Концерту для саксофона і оркестру А. Томазі. Розглядаються труднощі технічного та естетичного змісту, аналізується відмінність у звуковидобуванні, виконавській манері, стилістиці та типі експонування соліста в контексті його спільної взаємодії з оркестром. Проводяться порівняльні аналізи відомих інтерпретацій з виокремленням специфічних виконавських характеристик, котрим надана критична суб’єктивна оцінка та сформульовані власні рекомендації з позиції побажань для покращення конкретного проаналізованого виконавства.
Keywords: саксофон; мистецтво; виконавство; історія