Відображення внутрішнього світу людини через описи природи в художньому дискурсі - Козак, Софія Веніамінівна; Зубач, Оксана Адамівна; Kozak, Sofia V.; Zubach, Oksana A. (Scientific public organization Sobornist, Volodymyr Dahl East-Ukrainian National University, 2016)
Стаття спрямована на вивчення особливостей функціонування фреймових структур на позначення природи, що беруть участь у відтворенні внутрішнього світу героїв через зображення їхніх почуттів. На матеріалі поетичної творчості Г.Гейне проаналізовано термінальні елементи, що представляють фрейм "Природа", досліджено їхнє значення в художньому зображенні внутрішнього стану ліричних героїв. Аналіз засвідчив, що опис природи відіграє велику роль у представлені цілого спектру емоцій та почуттів персонажів, дає змогу авторові підкреслити неоднозначність та суперечливість людської натури. The article is aimed at the study of the peculiarities of functioning of the frame structures which denote nature and participate in the representation of personae’s inner world by means of the depiction of their feeling s. On the material of the poetic works of H. Heine the terminal elements which represent the frame “Nature” have been analyzed and their meaning in the reproduction of the inner state of the characters has been shown. The analysis found that the descriptio n of nature plays an important role in the representation of the whole spectrum of personae’s feelings, enables the author to point out the ambiguity and contrariety of human nature.
The repres entation of human’s inner world through the description of nature In a fiction discourse
Keywords: природа; почуття; внутрішній світ; фрейм; фреймова структура; термінал; термінальний елемент; frame; frame structure; terminal; terminal element; nature; feeling; inner world