Готовність майбутніх фахівців дошкільної освіти до логіко-математичного розвитку дітей - Ємчик, Олександра Григорівна (Класичний приватний університет, 2021)
Статтю присвячено проблемі структури та змісту професійної готовності майбутніх фахівців дошкільної освіти до логіко-математичного розвитку дітей. Наголошено, що З метою якісної організації математичного розвитку дітей вихователю необхідно володіти математичними знаннями, вміти відбирати ті з них, які здатна усвідомити дитина дошкільного віку, розуміти закономірності формування логічних структур мислення і розвитку креативних здібностей, володіти засобами психолого-педагогічної діагностики дитячих досягнень, прогнозувати подальший математичний розвиток дітей та ін. Поняття «готовність» Визначено як цілісну, відносно стійку, особистісну структуру, що містить комплекс взаємопов’язаних мотиваційноціннісних, когнітивно-інтелектуальних та операційно-діяльнісних детермінант неперервного професійного зростання педагога, які забезпечують оптимальну реалізацію самоосвіти, самовиховання, самоактуалізації у професійній діяльності педагога. Враховуючи специфіку логіко-математичного розвитку дітей дошкільного віку конкретизовано поняття «готовність майбутніх фахівців дошкільної освіти до математичного розвитку дітей» на основі системного, діяльнісного та компетентнісного підходів. На основі аналізу освітніх програм та стандарту вищої освіти зі спеціальності «Дошкільна освіта» виділено загальні та спеціальні (фахові) компетентності, якими повинен оволодіти студент, з метою якісного здійснення логіко-математичного розвитку дітей раннього та дошкільного віку. Для вивчення педагогічного конструкту готовності майбутніх фахівців дошкільної освіти до логіко-математичного розвитку дітей виділено її структурні компоненти: когнітивний, практично-діяльнісний, аксіологічний. Узагальнено три рівні готовності майбутніх фахівців дошкільної освіти до логіко-математичного розвитку дітей: початковий, базовий та високий. Перспективи подальших досліджень визначено у розробці методики формування готовності майбутнього вихователя закладу дошкільної освіти до розвитку логіко-математичної компетентності дітей дошкільного віку.
Keywords: логіко-математичний розвиток; професійна готовність фахівця дошкільної освіти; готовність фахівця дошкільної освіти до логіко-математичного розвитку дитини; 378:373.2.011.3-051+373.2.016:511