До питання методології радіоекологічного моніторингу забруднених територій Західного Полісся - Голуб, Геннадій Сергійович; Голуб, Валентина Олександрівна; Голуб, Сергій Миколайович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Проблема моніторингу радіоактивно забруднених територій полягає у недосконалості самої методики оцінки дозового навантаження на населення та забруднення продуктів харчування. Комплексна оцінка радіологічної ситуації в Сарненському районі Рівненської області показала, що, не зважаючи на покращення радіологічної ситуації внаслідок фізичного розпаду радіонуклідів, перерозподілу їх у ландшафтах, виносу фітомасою рослин, окремі елементи біогеоценозів, зокрема продукція лісу, потребують поглибленого вивчення та контролю у віддалений період після Чорнобильської катастрофи. Основна частина дози додаткового опромінення населення, що проживає на території району, обумовлена внутрішнім опроміненням за рахунок радіоактивно-забруднених харчових продуктів: молока власного виробництва, дикоростучих ягід та грибів. Отже, при розрахунку паспортної дози опромінення населення, окрім молока та картоплі, необхідно враховувати забрудненість радіонуклідами харчової продукції лісу.
Keywords: радіоекологічний моніторинг; радіонукліди; паспортна доза опромінення населення; 504.61:519.876.5