Музична культура Кременеччини в аспекті еволюції фортепіанного мистецтва - Матвійчук, Ірина Романівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційну роботу присвячено вивченню музичної культури Кременеччини в аспекті еволюції фортепіанного мистецтва. У першому розділі представлено основні напрями дослідження розвитку музичної культури Кременеччини в системі мистецтвознавчих та краєзнавчих досліджень. На основі аналізу наукових джерел, енциклопедичних і довідкових видань, регіональної преси висвітлено специфіку, розвиток та професіоналізацію регіональної музичної культури. Репрезентовано історико-культурні традиції Кременця як важливого осередку формування музичної культури регіону. У другому розділі досліджено ключові аспекти розвитку хорового й інструментального виконавства Кременеччини упродовж ХХ століття. Висвітлено особливості творчої діяльності хорових колективів, симфонічного оркестру та формування й розвиток бандурного виконавства. Третій розділ присвячено вивченню основних тенденцій розвитку фортепіанного мистецтва Кременеччини. Простежено діяльність Кременецької школи мистецтв як осередку професіоналізації фортепіанного мистецтва. Розглянуто панораму проведення мистецьких проєктів та фестивалів в контексті розвитку фортепіанного виконавства в регіоні. Досліджено фортепіанну спадщину М. Вериківського та Б. Климчука. Встановлено, що цикл М. Вериківського «Волинські акварелі» та Б. Климчука «Пам’яті Юліуша Словацького. Дві «Кременецькі» п’єси для фортепіано: Бона (Пасакалія), Іква (Рондо)» відображають зв’язок композиторів з національною історією та культурною спадщиною Кременеччини.
Keywords: музична культура; Кременеччина; хорове та інструментальне виконавство; фестивалі