Вплив кліматичних змін на водний режим річок Волинської області - Мальований, Мирослав Степанович; Боярин, Марія Володимирівна; Бєдункова, Ольга Олександрівна; Нетробчук, Ірина Марківна; Волошин, Володимир Ульянович (Національний університет водного господарства та природокористування, 2023)
Проблема кліматичних змін є однією із глобальних і довгострокових викликів ХХІ століття й пріоритетів як міжнародного, так і вітчизняного порядку денного. В умовах подальших змін клімату погіршуватимуться умови природного вологозабезпечення, що негативно впливатиме на гідрологічний режим водойм, зокрема малих річок та відбуватиметься подальше зменшення придатних до використання ресурсів поверхневих і підземних вод. Відтак регіональні дослідження сучасного клімату є актуальними і своєчасними. У статті проаналізовано динаміку багаторічних показників щодо кліматичних особливостей на Волині, яка показала, що в останні десятиліття спостерігається зміна характеристик сезонів року – м’яка та похмура, з частими відлигами і невеликими опадами зима та жарке, сухе літо. У результаті тривалих відлиг у зимовий період сніговий покрив іноді сходить повністю, відтає поверхня ґрунту (температура під час відлиг підвищуються до 10–14° С). Відбувається незначне скорочення кількості суми річних опадів. Це призводить до деякого перерозподілу внутрішньорічного стоку, коли весняна повінь стає менш чітко вираженою (розтягнутою в часі), з відсутністю пікових максимальних витрат. Випадання зливових опадів у літній період не сприяє накопиченню запасів води, а лише короткотривалому підйому рівнів води у річках. Нерідко влітку значення мінімальних та максимальних витрат річок практично не відрізняються, щовказує на вплив змін клімату на водний режим річок. Визначено, що в цілому підвищення температури повітря та зменшення кількості опадів призвело до зменшення зволоженості території і, як наслідок, зменшення водності річок. Тобто, якщо кліматичні зміни будуть мати таку тенденцію, то ці території Волинської області можуть перетворитися у вододефіцитні регіони.
Keywords: басейн річки; зміни клімату; температура повітря; кількість опадів; водний режим річки; 504.04:551.583.13