Автошколи Волинської області: історико-географічний, психологічний та соціологічний аспекти функціонування. - Павловська, Тетяна Сергіївна; Коць, Михайло Онисимович; Матящук, Юлія Іванівна (Poswit, 2024)
У даній роботі проаналізовано географічне поширення автошкіл Волинської області та напрями їх підготовки, вікову й гендерну структури студентської аудиторії та тенденцій їхніх змін у часі, а також спектри мотивуючих і лімітуючих чинників навчання водійським навичкам. У процесі дослідження зʼясовано, що у Волинській області зосереджено навчальні заклади 47 акредитованих автошкіл. Найбільше їх сконцентровано в обласному центрі та в містах Ковель і Володимир. Більшість із них пропонують послуги з навчання водіння транспортних послуг категорій А1, А, В і С, перепідготовку на категорії ВЕ, С1 і/або С, D1 і/або D, С1Е і/або СЕ, D1Е. У Волинській області упродовж календарного року вперше отримують водійське посвідчення від 20000 до 45000 осіб. Упродовж останніх десяти років (2013−2023 р.) простежується суттєве зростання кількості таких осіб та частки жінок серед них (2013 р. – 48%, 2018 р. – 54 %, 2023 р. – 79 %). Для більшості учнів автошкіл віком 18−25 років проміжок часу від моменту усвідомлення бажання водити авто до моменту запису в автошколу становить кілька місяців. Для учнів автошкіл старшого віку цей часовий відрізок становить 10, 20 і більше років. Головними причинами зволікання з початком навчання в автошколі респонденти називають: особисту фінансову нестабільність; заперечення (або заборону) освоєння водійських навичок з боку рідних; дефіцит часу через високу зайнятість або незручний графік роботи, навчання у закладах вищої освіти; особисті страхи й невпевненість у собі, лінь; відсутність власного автомобіля; досвід участі в ДТП; вагітність, догляд за малолітньою дитиною (дітьми). З-поміж чинників, які спонукали до запису в автошколу, опитані, насамперед, вказали: необхідність саморозвитку й самоствердження; потребу водійських навичок в організації догляду за малолітніми дітьми чи хворими родичами; потребу в навичках водіння, повʼязану із професійною діяльністю; наявність незадіяного (малозадіяного) авто в сімʼї; проживання за містом або незручний доїзд до роботи чи освітніх закладів; війну (потреба мобільності в екстрених ситуаціях, пересування для волонтерських цілей); бажання підвищити комфорт свого життя, продуктивність праці, ефективність використання часу, особистий імідж. Найбільшу психоемоційну підтримку в освоєнні навичок водіння учні автошкіл отримують від своїх батьків, коханих і друзів.
Keywords: автошкола; Волинська область; керування транспортним засобом; посвідчення водія; осособи, які вперше отримали посвідчення водія; водіння автомобіля; учні автошкіл; студенти автошкіл; транспортний засіб; мотиваційні чинники навчання в автошколі; лімітуючі чинники навчання в автошколі; гендерна структура учнів автошкіл; вікова структура учнів автошкіл; надавачі психоемоційної підтримки учням автошкіл