Моделі фінансування бюджету міждержавного інтеграційного угруповання - Бояр, Андрій Олексійович; Boiar, Andrii O. (Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, 2012)
Запропонована стаття є результатом емпіричного аналізу бюджетних систем понад двох десятків інтеграційних угруповань світу. У ній синтезовано три базові моделі фінансування наднаціональних бюджетів: «система внесків», «система прямих податкових зборів» і «змішана система». Обґрунтовано механізми, переваги та недоліки цих моделей.

The proposed article resulted from the empirical analysis of budgetary systems of more than two dozens of international unions. Three basic models of supranational budgets financing are synthesized: «system of contributions’, «system of direct tax revenues» and «combined system». Their operational mechanisms, advantages and weaknesses are discussed.
Keywords: модель; бюджет; дохідна частина; інтеграційне угруповання; budget; budgetary revenues; international union; model of financing