Розвиток заповідної справи на Волинському Поліссі - Карпюк, Зоя Костянтинівна; Karpiuk, Zoia K. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Регіон Волинського Полісся належить до таких, де екологічна криза не досягла критичної позначки, проте ціла низка екологічних проблем з кожним роком стають гострішими. Формування цілісної поліфункціональної природоохоронної територіально безперервної системи природних ландшафтів – екомережі, забезпечить збереження біотичного і ландшафтного різноманіття регіону, сприятиме оптимальному використанню природно-ресурсного потенціалу, стане екологічним стабілізатором довкілля. Найменш зміненими природні ландшафти збереглися в межах об’єктів природно-заповідного фонду. Питання дослідження заповідних територій Волинського Полісся, що виступають територіальною основоюекомережі, потребують всебічного вивчення та аналізу. У статті проаналізовано динаміку формування територій та об’єктів природно-заповідного фонду та виділення основних функціональних структурних частин регіональної екомережі. Визначені найцінніші природно-заповідні ділянки, які слугують потенційними транскордонними елементами у формуванні Всеєвропейської екологічної мережі. Подальшого вивчення потребують питання територіальної структури природокористування регіону, структурно-функціональної організації складників екомережі та обґрунтування заходів щодо їх оптимізації. An ecological crisis did not attain a critical limit in Volyn Polissya, but a number of ecological problems with every year become more actual. It is necessary to develop the integral nature protection territorial-continuous system of natural landscapes – ecological network. It will be instrumental in the maintainance of biological and landscape variety of region, optimum use of natural-resource potential, stabilizes the state of environment. Natural landscapes which were saved within the limits of objects of natural-protection fund are the least changed. Researches of the protected territories of Volyn Polissya, which are territorial basis of the ecological network, require a study and analysis. The analysis of dynamics of forming of territories and objects of natural-protection fund and main structural parts of the ecological system is conducted in the article. The most valuable protected areas of Volyn Polissya, which serve as the potential elements of ecological network of Europe, are certain. The questions of territorial structure of the use of natural resources of region require further research. It is necessary will study structural and functional organization of ecological network, measures on its optimization.
Development of the Protected Objects of Volyn Polissya
Роботу виконано на кафедрі географії СНУ ім. Лесі Українки
Keywords: природно-заповідний фонд; екологічна мережа; транскордонний елемент; біорізноманіття; natural-protection fund; ecological network; biovariety