Пам'ятки архітектури та містобудування у системі культурної спадщини України - Лебедь, Віктор Віталійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Збереження та дослідження пам'яток архітектури і містобудування є важливим завданням, адже вони є невід’ємною складовою культурної спадщини України. Особливої актуальності набуває ця тема у рамках загальної тенденції занурення в історію, носієм якої є історична архітектура та міський простір загалом. Окрім того, архітектурна та містобудівна спадщина є не лише питанням культурної самоідентифікації та носієм історії, а й вагомим чинником розвитку суспільства у ширшому сенсі, який не обмежується історією та культурою. Значна частина таких об’єктів перебуває під загрозою руйнування, втрати автентичності, не рідко й цілковитого знищення. Вивчення цієї теми може дозволити покращити стратегії збереження та глибшої інтеграції архітектурних та містобудівних пам’яток в суспільне життя, що є необхідним кроком не лише для збереження культури, а й для формування якісного міського простору, підвищення якості життя.
Keywords: пам'ятки архітектури; архітектурна та містобудівна спадщина; культурна спадщина; стан збереження пам'яток; розвиток архітектурної спадщини