Проблеми сучасного підручника для сільської школи - Гриценко, Олександр (Вежа-Друк, 2023)
Виконувана останніми роками в Україні децентралізація системи освіти у тій чи іншій мірі завбачує передачу низки повноважень і зобовʼязань у площині організації якісного та доступного навчально- виховного процесу до обʼєднаних територіальних громад сільської місцевості із необхідністю виконання суттєвих умов: 1) забезпечення ефективного функціонування локальної мережі сільських навчальних закладів у відповідності до державних стандартів та 2) наближення змісту й композиції навчально-виховного процесу в сільських освітніх закладах до місцевих цінностей, традицій і вподобань. Потреба в підвищення якості освіти та нагальні проблеми децентралізації освіти засвідчили існуючі хиби у справі проєктування підручників для системи загальноосвітніх навчальних закладів і насамперед для закладів освіти сільської місцевості. За думкою О. Савченко справа підручникотворення наразі не набула реальних важелів контролю за їх проєктуванням, відбором та упровадженням, а тому й припускає допущення наявних помилок у розвʼязанні проблеми якісного підручника в системі шкільної освіти.
Keywords: децентралізація системи освіти; Нова українська школа; методи й стратегії навчальної діяльності; 37.07:005.95