Характеристика вертикальної стійкості тіла людини та її особливості в школярів із порушеннями слуху - Кашуба, Віталій; Сторожик, Анна; Демчук, Світлана; Kashuba, Vitalіy; Storozhik, Anna; Demchuk, Svetlana (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
У роботі регуляція вертикальної пози людини розглядається не тільки як один із факторів, що характеризує певне положення тіла людини в просторі, але і як найбільш істотний показник стану її здоров'я. Узагальнюючи погляди багатьох фахівців, ми представили біомеханічні характеристики вертикальної стійкості тіла людини.У сучасній біомеханіці відзначається, що збереження вертикальної стійкості тіла людини являє собою квазістатичний процес коливального типу. Завдання дослідження: 1) охарактеризувати вертикальну стійкість тіла людини й визначити її особливості в школярів із порушеннями слуху; 2) означити динаміку вертикальної стійкості тіла дітей 7–10 років із порушеннями слуху. Методи дослідження – аналіз та узагальнення літературних джерел,стабілографія. Проведені дослідження дали змогу виявити специфічні особливості вертикальної стійкості тіла (амплітудно-частотні характеристики) молодших школярів із порушеннями слуху. Отримані дані уможливили розширення сучасного уявлення про динамічні взаємодії в руховому апараті молодших школярів під час формування ортоградної пози. In this work,regulation of vertical position of man regarded not only as one of the factors characterizing a specific body position in space, but also as the most significant indicator of its health. Summing up the views of many experts, the work presents the biomechanical characteristics of vertical stability of the human body. In modern biomechanics was noted that maintaining vertical stability of the human body is a process kvazistative oscillatory type. Research objectives: 1) to characterize the vertical stability of the human body and determine its characteristics in students with hearing impairments; 2) define dynamic vertical stability of the body of children of 7–10 years with hearing impairment. Research methods – analysis and synthesis of the literature, stabilography. Past studies have identified specific characteristics of vertical stability of the body (frequency response) primary school children with hearing impairment. The data have enhanced the modern idea of the dynamic interaction in the motor unit primary school children during the formation of orthograde posture.
Characteristics of Vertical Stability of the Human Body and its Features in Pupils with Hearing Impairment
Keywords: біомеханіка; вертикальна стійкість тіла; школярі з порушеннями слуху; biomechanics; vertical stability of the body; pupils with hearing impairment