Методи дослідження англомовного терміна охорони довкілля - Саламаха, Мар’яна Ярославівна; Salamakha, M. Ya. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті здійснено огляд основних лінгвістичних методів, застосованих у процесі дослідження терміна охорони овкілля: метод аналізу словникових дефініцій, метод суцільної вибірки, словотвірний, трансформаційний, дистрибутивний тощо. Основним із структурних методів, що широко використовується у дослідженні, наприклад, для вста¬нов¬лення інваріантних та диференційних ознак є компонентний аналіз. Метод компонентного аналізу базується на гіпотезі, що значення кожної одиниці мови складається із набору семантичних компонентів і що словниковий склад може бути описаний за допомогою обмеженої і порівняно невеликої кількості семантичних ознак. Тому основну увагу зосереджено на компонентному аналізі. В основі між семантичним інваріантом та його змін¬ними компонентами лежить процес мовного узагальнення та мовленнєвої диференціації, і саме внаслідок взаємодії цих двох планів відбувається семантична варіативність слова чи зміна його значення. Виявлення семантичного інваріанта та використання компонентного аналізу наочно показано на прикладі терміна охорони довкілля «emission». This article provides an overview of basic linguistic methods applied in the research of environmental term: the method of dictionary definitions analysis, method of continuous sampling, word formative, transformational, distributional analysis etc. The basic structural method commonly used in the study, for example, for establishing invariant and differential features, is the componential analysis. The method of componential analysis is based on the hypothesis that the meaning of each linguistic unit consists of a set of semantic components and the vocabulary can be described by using a limited and relatively small number of semantic features. Therefore, main attention is paid to the componential analysis. The basis between the semantic invariant and its variable components lies in the process of speech synthesis and speech differentiation, and as a result of the interaction of these two plans semantic variation of a word or change of its meaning takes place. Identification of semantic invariant and application of componential analysis is clearly illustrated on the example of the environmental term “emission”.
Research Methods of the Environmental Term
Keywords: метод дослідження; research method; метод суцільної вибірки; the method of continuous sampling; словотвірний; word formative