Методичні аспекти використання розвивальних ігрових технологій в логопедичній роботі з дітьми старшого дошкільного віку - Брушневська, Ірина Миколаївна (My University, 2024)
У статті охарактеризовано особливості використання розвивальних ігрових технологій у корекційно-розвивальному процесі з дітьми старшого дошкільного віку із порушеннями мовленнєвої діяльності. Ігрові технології є ефективним засобом накопичення словникового запасу та розвитку мовлення в роботі з дітьми старшого дошкільного віку. Це поняття включає велику групу методів та прийомів організації педагогічного процесу у формі різних педагогічних ігор. Ігрові прийоми пробуджують у дітей інтерес до діяльності, збагачують мотиваційну сферу, створюють потрібний емоційний фон навчального процесу, підвищують мовну активність та результативність занять. Розробка розвивальних ігор в логопедичній роботі має враховувати конкретні потреби та індивідуальні можливості кожної дитини. Важливо враховувати вік дитини, її рівень мовленнєвого розвитку та інші фактори, які можуть впливати на процес навчання. Поняття «ігрові педагогічні технології» охоплюють велику кількість методів та прийомів організації педагогічного процесу у формі гри. На відміну від звичайної гри педагогічна гра має істотну ознаку, яка її вирізняє: чітко визначену мету навчання і наявність педагогічного результату. Формування у дітей граматичної, лексичної та фонетичної сторін мови є одним з найважливіших завдань в загальній системі навчання. Правильне мовлення є показником готовності до навчання в школі, запорукою засвоєння письма та читання. Тому вихованню правильного мовлення в старшому дошкільному віці приділяється особлива увага. Актуальною, педагогічно значущою є проблема активізації мовленнєвого процесу дітей старшого дошкільного віку. При умові зниження пізнавальної діяльності деяких дітей, частим є явище обмеження запасу знань про довколишній світ, несформованість практичних навичок, які відповідають віку. У цієї категорії дітей можна спостерігати порушення звуковимови, бідність і недостатню диференційованість словника, труднощі при засвоєні логіко-граматичних конструкцій, а також важкі мовні порушення.

The article characterizes the peculiarities of using developmental game technologies in the correctional and developmental process with senior preschool children with speech disorders. Game technologies are an effective means of accumulating vocabulary and developing speech in the work with senior preschool children. This concept includes a large group of methods and techniques for organizing the pedagogical process in the form of various pedagogical games. Game techniques arouse children's interest in activities, enrich their motivational sphere, create the necessary emotional background of the educational process, increase speech activity and the effectiveness of classes. The development of educational games in speech therapy work should take into account the specific needs and individual abilities of each child. It is important to take into account the child's age, level of speech development and other factors that may affect the learning process. The term "game-based pedagogical technologies" covers a large number of methods and techniques for organizing the pedagogical process in the form of a game. Unlike an ordinary game, a pedagogical game has an essential feature that distinguishes it: a clearly defined learning goal and the presence of a pedagogical result. Developing children's grammatical, lexical, and phonetic skills is one of the most important tasks in the overall education system. Correct speech is an indicator of readiness for school, a key to mastering writing and reading. Therefore, special attention is paid to the education of correct speech in the senior preschool age. The problem of activating the speech process of senior preschool children is relevant and pedagogically significant. Given the decline in cognitive activity of some children, it is common to find a limited stock of knowledge about the world around them, and unformed practical skills that are age-appropriate. In this category of children, it is possible to observe a violation of sound pronunciation, poverty and insufficient differentiation of the vocabulary, difficulties in learning logical and grammatical structures, as well as severe speech disorders.
Keywords: ігрові технології; старший дошкільний вік; порушення мовленнєвої діяльності; логопедична робота; 376.1-056.264:373.2