Екологічний стан поверхневих вод р. Західний Буг - Джам, Ольга Адамівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Міграція забруднюючих речовин з потоками річкової води з території однієї держави до іншої, спричинення внаслідок цього шкідливих наслідків для довкілля, здоров’я і безпеки людини становить не лише одну з важливих національних проблем, а і свідчить про її міжнародний характер, необхідність поєднання зусиль і засобів держав для охорони та відновлення транскордонних річок, зокрема, зближення та взаємоузгодження національних та міжнародних правових норм, здійснення інтенсивного міжнародного природоохоронного співробітництва.
Якість поверхневих вод річки досліджувалася у створі с. Забужжя, кордон з Республікою Польща у 2021-2023 рр. Класи та категорії якості води визначені за значеннями індексу забруднення компонентами сольового складу, індексу трофо-сапробіологічних показників, індексу специфічних показників токсичної дії та комплексного екологічного індексу.
Keywords: якість води; екологічний стан