Фітосанітарний стан зелених насаджень об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення міста Луцьк - Гнатюк, Іван Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Збереження біорізноманіття вважають ключовим компонентом управління природними активами. До таких належать об’єкти природно заповідного фонду. Україна розглядає природно-заповідний фонд як складову частину світової системи природних територій та об’єктів і необхідну умову забезпечення біологічного й ландшафтного різноманіття, а на території природно-заповідного фонду України обмежується або повністю забороняється людська діяльність. У першому розділі проаналізовано теоретичні засади дослідження, а саме розглянуто значення та проблеми зелених насаджень на територіях природно-заповідного фонду. В другому розділі наведено характеристику матеріалів та методів дослідження. В третьому розділі наведено результати дослідження, а аналіз фітосанітарного стану зелених насаджень на 4 об’єктах: гідрологічна пам’ятка природи «Теремнівські ставки», орнітологічний заказник «Пташиний гай», ботанічна пам’ятка природи «Меморіал» та ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Дубовий гай». В четвертому розділі проведено економічну оцінку вартості створення деревно-кущових груп. У п’ятому розділі представлено специфіку охорони праці на підприємстві та її основні положення. Випускна кваліфікаційна робота магістра виконана на 58 сторінках друкованого тексту, проілюстрована 21 рисунком та містить 8 таблиць. Список використаних джерел інформації налічує 55 найменувань.
Keywords: фітосанітарний стан; природно-заповідний фонд; зелені насадження; міські умови; Луцьк; заказник