Адаптація україномовної версії методики діагностики організаційної ідентичності - Фролова, Олена Вікторівна; Frolova, Olena V. (Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, 2014)
У статті обґрунтовано актуальність вивчення феномену організаційної ідентичності та висвітлено значення формування цього конструкту як для працівника, так і для організації. Мета дослідження – адаптація україномовної версії методики діагностики організаційної ідентичності А.В. Ловакова. Основними шкалами опитувальника є «Самокатегоризація», «Валентність», «Емоційна прив’язаність» та «Прийняття цілей і цінностей установи». Після оцінки концептуальної еквівалентності та філологічної експертизи перекладу методика апробувалась у групі 66 осіб, працівників приватного підприємства. Загальна дискримінативність тесту та його шкал була підтверджена за допомогою коефіцієнта дельта Фергюсона. Аналіз надійності за методом тест-ретест не виявив суттєвих відмінностей між результатами базисного та повторного тестування; величини показників r1/2, Спірмена-Брауна та Рюлона свідчать про високий рівень внутрішньої узгодженості опитувальника. Конвергентна валідність методики підтверджена високим рівнем кореляції з графічною шкалою оцінки організаційної ідентичності. Здійснена перевірка психометричних характеристик запропонованого варіанту методики, створеної на основі чотирьохкомпонетної моделі організаційної ідентичності, свідчить про допустимість її використання для діагностики цього особистісного конструкту.

The article specifies the actuality the organizational identity phenomenon research. It explains the importance of the construct formation both for an employee and his organization. The object of the study is to adapt Ukrainian language version of the A. V. Lovakov`s organizational identity diagnosis methodology. Key scales of the questionnaire are Self Categorization, Valency, Emotional Affection and the Distribution of Goals and Values of the Organization. As soon as the evaluation of the conceptual equivalence and the translation philological expertise had been done, the methodology was tested within the group of 66 people, who were private enterprise employees. The general test discriminativeness as far as the discriminativeness of its scales was confirmed with a help of delta Ferguson coefficient. The reliability analysis, which had been conducted according to test-retest method, did not identified meaningful differences between the results of basic and repeated testing. The value of r1/2, Spirmen-Brown and Rulon indexes proved the high level of internal consistency of the questionnaire. The convergent validity of the methodology was confirmed by the high level of correlation with the evaluative graphic scale of the organizational identity. The verification of psychometrical characteristics of the offered methodology, created on the four-components organizational identity model, affitms the possibility of its use for the diagnosis of that individual construct. Sources – 2.
Adaptation of Ukrainian-language version of method of diagnostics of organizational authentication
Keywords: організаційна ідентичність; адаптація; дискримінативність; валідність; надійність; organizational identity; adaptation; discriminativeness; validity; reliability