Сучасні соціологічні теорії - Кузьмук, Ольга Миколаївна (My University, 2024)
Сучасні соціологічні теорії – це важливий та багатоаспектний розділ соціологічної науки, який знайомить студентів-магістрантів спеціальності «Соціологія» з провідними концепціями, підходами і парадигмами, що визначають розвиток соціології на сучасному етапі. Вивчення цієї дисципліни є невід'ємною складовою поглибленої професійної підготовки майбутніх фахівців-соціологів. Актуальність курсу «Сучасні соціологічні теорії» зумовлена динамічними трансформаціями, що відбуваються в суспільстві, соціальних структурах та інститутах під впливом процесів глобалізації, інформатизації, індивідуалізації тощо. Ці процеси породжують нові виклики та проблеми, осмислення яких потребує використання сучасного теоретико-методологічного інструментарію соціології. Вивчення провідних концепцій і теорій, що визначають сучасну соціологічну думку, є важливою передумовою формування у магістрантів-соціологів глибокого розуміння природи, динаміки й тенденцій розвитку сучасних суспільств. Основною метою курсу «Сучасні соціологічні теорії» є формування у студентів цілісного уявлення про ключові концептуальні підходи та парадигми, що характеризують сучасну соціологію. У процесі вивчення дисципліни особлива увага приділяється ознайомленню з найвпливовішими теоретичними напрямами, зокрема неокласичною соціологією, постмодерністськими, феноменологічними та конструктивістськими теоріями, концепціями глобалізації, ризику, соціального капіталу тощо. Засвоєння магістрантами змісту цих концепцій дозволить їм глибше зрозуміти природу соціальних явищ і процесів, опанувати сучасні аналітичні підходи та методи дослідження соціальної реальності. Особливістю сучасних соціологічних теорій є їхня парадигмальна та методологічна різноманітність. Неокласична соціологія, представлена такими напрямами як символічний інтеракціонізм, етнометодологія, феноменологія, акцентує увагу на мікрорівні соціальної взаємодії, суб'єктивних смислах, повсякденних практиках. Натомість структурний функціоналізм, конфліктологічні та системні теорії орієнтовані на дослідження макросоціальних структур, процесів та інститутів. Постмодерністські та конструктивістські підходи пропонують нове бачення соціальної реальності, трактуючи її як сукупність дискурсивних практик та соціальних конструктів. У свою чергу, концепції глобалізації, ризику та соціального капіталу акцентують увагу на нових вимірах соціального буття, пов'язаних із трансформацією просторово-часових координат, зростанням невизначеності та соціальних ризиків, а також ролі соціальних мереж та неформальних зв'язків у сучасному суспільстві. Вивчення дисципліни «Сучасні соціологічні теорії» передбачає не лише засвоєння студентами теоретичних знань, а й формування в них низки важливих компетентностей, зокрема: здатності критично осмислювати та інтерпретувати соціологічні концепції, порівнювати різні теоретичні підходи, виокремлювати їх сильні і слабкі сторони; вміння самостійно працювати з науковою літературою, готувати аналітичні огляди, презентації та доповіді. Ці навички є вкрай необхідними для успішного проведення магістрантами власних наукових досліджень та підготовки кваліфікаційних робіт. Опанування курсу «Сучасні соціологічні теорії» має важливе значення для поглибленої професійної підготовки магістрів-соціологів, розвитку їхнього теоретико-методологічного мислення та аналітичних здібностей. Це дозволить майбутнім фахівцям глибше розуміти динамічні процеси, що відбуваються в сучасному суспільстві, та застосовувати сучасні соціологічні концепції у практичній діяльності. Крім того, вивчення дисципліни забезпечує формування у студентів здатності критично осмислювати соціальні явища та процеси, виявляти їх тенденції і закономірності, обґрунтовувати власні теоретичні позиції та інтерпретації. Програма курсу «Сучасні соціологічні теорії» передбачає ознайомлення студентів із широким спектром концептуальних підходів, що визначають сучасний розвиток соціологічної науки. Це надасть магістрантам можливість глибше опанувати теоретико-методологічний інструментарій, необхідний для вирішення складних дослідницьких завдань та аналізу актуальних соціальних проблем. Крім того, курс сприятиме формуванню у студентів навичок критичного мислення, вміння здійснювати міждисциплінарні зв'язки, виявляти наукові тенденції і перспективи розвитку соціологічної теорії. Загалом, вивчення дисципліни «Сучасні соціологічні теорії» є важливим компонентом професійної підготовки майбутніх магістрів-соціологів. Воно забезпечує засвоєння ними сучасного теоретико-методологічного інструментарію та формування комплексу аналітичних, дослідницьких і презентаційних компетентностей, необхідних для успішної реалізації професійної діяльності. Методичні рекомендації укладені відповідно до діючого силабуса з освітнього компонента «Сучасні соціологічні теорії» для здобувачів освіти спеціальності «Соціологія» закладів вищої освіти. Методичні рекомендації містять опис пропонованих для розгляду лекційних тем та тем для практичних занять, завдання для проведення лабораторних занять, завдання з елементами дослідницької роботи, питання для самостійної роботи, глосарій основних понять, додатки, список літератури. Основна мета методичних рекомендацій – організація самостійної роботи студента.
Keywords: соціологічні теорії; соціологічні концепції; методологічні парадигми соціології; 316(072)