Методика формування звітності за податками і платежами та її облікове забезпечення - Ващук, Каріна Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В роботі розглянуто інформаційне забезпечення формування звітності за податками і платежами, узагальнено поняття та порядок складання звітності за податками і платежами, було проаналізовано зарубіжний досвід впровадження систем електронної звітності за податками і платежами, проведено аналіз стану і тенденцій розвитку ринку переробної промисловості, розкрито економіко-організаційну характеристику підприємства, охарактеризовано організацію облікової роботи для складання звітності за податками і платежами. Висвітлено галузеві особливості підприємства у розвитку ринку переробної промисловості. Проведено аналіз діяльності підприємства за досліджуваний період, виявлено тенденції розвитку, запропоновано шляхи покращення окремих показників. В роботі вдосконалено формування облікової політики як інструменту управління оподаткуванням, визначено напрями вдосконалення організації складання та подання звітності за податками і платежами та запропоновано напрями вдосконалення подання звітності за податками і платежами. Наукова новизна дослідження полягає в обґрунтуванні теоретичних положень і розробці практичних рекомендацій зі створення системи облікової інформації для формування звітності за податками і платежами та оцінки її контрольно-аналітичних можливостей, а саме запропоновано застосовувати графік подання податкової звітності та перерахування зобов’язань до бюджету, а також запровадити систему бюджетування розрахунків з бюджетом. Практичне значення полягає у впровадженні розроблених методик у діяльність підприємства, на матеріалах якого проводиться дослідження. Запропоновані підходи були враховані при коригуванні облікової та податкової політики підприємства, що дозволило підвищити ефективність формування звітності за податками і платежами.
Keywords: податки; звітність; платежі; податкова звітність; розрахунки з бюджетом; облікова інформація; облікове забезпечення